Muğla İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yeni hizmet binası Genel Başkanımız Kamil Özcan’ın katılımıyla 22 Kasım 2017 tarihinde hizmete açıldı. Açılışa Muğla Valisi Esengül Civelek, Genel Başkan Kamil Özcan’ın yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Muğla DSYB Başkanı Mehmet Aldemir, Merkez Birliği Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerimiz, Genel Sekreterimiz, İl Birlik Başkanlarımız, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Törende yaptığı konuşmada İl genelinde Hayvancılık ve süt sığırcılığında Seydikemer, Milas İlçelerinin ağırlıklı olmak üzere sayısal olarak ciddi bir sayıya sahip olunduğunu belirten Vali Civelek “Sahip olunan hayvanın niteliği ve verim gücünün, hayvan sayısından daha önemli olduğunun bilinci ile mevcut hayvancılığımızın niteliğini ve verimliliğini arttırıcı çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
Muğla DSYB Başkanı Mehmet Aldemir’in ardından Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan konuşma yaptı.
Konuşmasında Birliklerin kurulduğu 1995 yılından itibaren Türkiye hayvancılığının gelişim seyrine dikkat çeken Genel Başkan Özcan “ Özellikle vurgulamak istiyorum. 1995 yılını herkes hatırlasın; 1995’teki ülke hayvancılığını, ülke hayvancılığının verimlerini, hayvancılık yapan üreticilerin kültürünü. Bu Birliklerin kurulması ile ülke hayvancılığının nasıl bir ivme kazandığını bir film şeridi gibi kafanızda canlandırın. Damızlık Birlikleri ne iş yaparı buradan görebilirsiniz.
Kırmızı Et Krizi Islah ile Aşılacak.
1995’te ülkemizdeki hayvan varlığımızın süt ortalaması 1800-2000 litre, karkas ortalamamız ise 160 kilogramlardaydı. Şu anda Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinde süt ortalaması 7000 litreyi bulmuş, karkas kesim ise 260 kilograma gelmiştir. Bu nasıl olmuş? Islaha önem ve destek verilerek.
Ülkemizde kırmızı ette sıkıntı çektiğimiz şu günlerde biz inanıyoruz ki kırmızı etteki krizin aşılmasında da Damızlık Birlikleri rol alacak, krizin ıslah ile aşılacağını göstereceğiz.
Bir Birliğin fiziki gelişiminden öte neler yaptığı ortadadır. Öyle bir dönüşüm sağlanmış ki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri; birebir üreticisine temas ederek, sahada görev yaparak, ıslah kültürü oluşturarak üreticisini ıslaha ve kayıt sistemine çekmiştir. Bunları yaparak üreticisinin ve ülkenin yanında olduğunu bir kez daha göstermiştir. Dolayısıyla ‘birlikler ne yapar ?’ sorusunun cevabını burada vermiştir.
Özellikle üretici kardeşlerime sesleniyorum; biz sıkıntılı günlerden geçiyor olabiliriz. Ancak üretmekten vazgeçmeyeceğiz. Üreterek bu krizleri aşacağız. Çocuğumuz için, ailemiz için, en önemlisi ülkemiz için üreteceğiz.
Aynı geminin içinde yaşadığımızı zannettiğimiz paydaşlarımız var. Bu paydaşlarımıza da seslenmek, sanayicilerimize seslenmek istiyorum. Üreticilere en fazla sanayicinin sahip çıkması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü, biz üretirsek sanayici hammaddeye ulaşabilecek. Biz ürettiğimiz sürece sanayicinin fabrikası çalışabilir. Bütün projeler üretici odaklı olmak zorunda. Üreticinin olmadığı hiçbir proje başarılı olamaz.
Üretici para kazanmalı, üretici kırsalda kalmalı. Köylerimiz boşaltılmamalı. Köyden kente göçlerin önlenmesi ancak; köydeki gençlerin, köyde para kazanıyor olmasından geçiyor. Köyden kente geçerken köydeki arazi üretim dışı kalıyor, köydeki işletme üretim dışı kalıyor.
Özellikle kırmızı etle ilgili ithalata kökten karşıyız diyoruz. İthalat yapılabilir ancak, yerli üretici ve yerli üretim göz ardı edilmemelidir. Yerli üreticiye, üretmeye devam edin ürettiğinizden dolayı zarar etmeyeceksiniz mesajı verilmeli ki işletmeler dolsun, üretim devam etsin.
Süt Konseyinde süt fiyatı belirlenirken piyasaya göre süt fiyatı belirlenmelidir. Biliyorsunuz üretim maliyetlerimiz yüksek, dünya ile rekabet edemiyoruz. Onun için üretim maliyetlerini aşağı çekecek politikaların içine girmemiz gerekiyor. Üretim maliyetleri, yem-süt paritesi veya çiğ süt fiyatı ile market fiyatı paritesi alınıp otomatiğe bağlanmalıdır.
Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizi böyle bir hizmet binası yaptıkları için tebrik ediyorum. Yeni hizmet binasının, öncelikle Muğla hayvancılığına ve ülke hayvancılığına hayırlara vesile olmasını diliyor, Merkez Birliğimiz adına hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Açılışın ardından hizmet binasındaki birimleri ziyaret eden Vali Civelek, Genel Başkan Özcan, Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mehmet Aldemir’den Birliğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.