MİMARLIK

Bizce mimarlık, teorik kısımlarında yer alan düşünsel boyutlarıyla pratik olarak görülen üretilebilirliği birlikte işletilmesi gereken bir organizma ve bu gerçekleğin yanı sıra, birbirinden ayrı olarak düşünülen iki başlığın aslında bir bütün olduğu bilinciyle değer üretebilme çabasıdır.

BİZE ULAŞIN

AMAÇ VE BİÇİM

Herhangi bir binayı tanımlarken önce hangi gereksinmeyi karşıladığını, yani hangi amaçla kullanılacağını belirtiyoruz. Kullanılabilir olmanın birinci koşulu, binanın kullanıldığı amaca uygun biçimde yapılmasıdır.

Bir dairenin, bir iş yerinin, bir kulübe ya da bir villanın  yapacakları işe göre biçimlenişi, gerçi biçimle amaç arasında değişmez bir uyum olduğunu göstermez; daireler, iş yerleri çeşitli biçimlerde karşımıza çıkarlar. Fakat bu farklılık, daire için, içinde oturabilmek, iş yeri için, ticari faliyet gibi, ilk tanımlanan istekleri karşılayabilme zorunluluğuyla sınırlı olur. Bu yüzden biçimin, kullanılma amacına, başka deyimlerle gereksinme ve işleve uygun olması gerekir.

AMAÇ VE MALZEME

Herhangi bir eşyayı tanımlarken, onun yapıldığı malzemeyi de belirtmek gerekiyor. Sobanın ateşe dayanan, çatının su geçirmeyen, yastığın yumuşak, örsün ise sert malzemeden yapılmaları zorunludur.

Yapım

Değişik öğeleri yanyana getirebilmek için bir takım bağlantı sistemleri, malzemeye istenen biçimi vermek için araçlar ve biçimlendirme süreçleri ortaya konmuştur. Bir biçimin elde edilmesi sürecinde izlenen yolların tümüne yapım adını veriyoruz.

Biçim

Biçim meydana gelmeden önce bir tasarı olarak vardır. Biçim malzemeyi, salt malzeme olmaktan kurtarıp ayağa kaldıran bir düzendir.

Biz iş yaratmıyoruz. Ben bizim birer kaşif olduğumuza inanıyorum.

Glenn Murcutt

Mimarlardan öğrendiklerimden daha çok şeyi diğer disiplinlerdeki yaratıcı insanlardan öğrendim. Çünkü onlar dünyaya bakmanın bir yolunu bulmuşlar ve bunu çok önemli buluyorum.

Tom Kunding

Herhangi bir eşyanın biçiminin meydana gelmesinde, malzemeyi istediğimiz yönde değiştirmek, elimizdeki tekniklere, araçlara bağlıdır.

Tekniğin ilerlemesi, sadece eski malzemelerin daha elverişli koşullar altında kullanılmasını değil, fakat yeni malzemelerin ortaya çıkmasını sağlayarak, yeni biçim ve strüktür olanaklarını arttırmaktadır.