PEYZAJ

Hatırlanmaya değer, iyi tasarlanmış peyzaj, bir güzelliktir. Estetik açıdan en çekici peyzajların üretilmesi ve onlara hayat verilmesi ise sanattır. İçinde bulunan kişiye aitlik duygusu verebilmelidir.

BİZE ULAŞIN

ÖZGÜNLÜK

İnsanın ve toplumların yaratıcılıkları ve gelişimleri ile harmanlanan kültürel miraslar ve kültürel peyzajlar, özellikle son yıllarda, özgün kimlikleriyle öne çıkmaktadır.

Kültürel miraslarda “orijinallik, otantiklik” olarak tanımlanan özgünlük (authenticity) kavramı, kültürel mirasın ve peyzajın kendi kişiliğini, ruh ve karakterini yansıtan özelliklerinin tümünü ifade etmektedir. Her kültürün, her toplumun, her dönemin, dolayısıyla da her kültürel mirasın kendine has, özgün nitelikleri bulunmaktadır. Peyzajı şekillendiren iklim, jeoloji ve jeomorfoloji, rölyef, hidroloji, toprak ve bitki örtüsü gibi doğal faktörler insanların etkileşimi ile değişmekte ve peyzaj kültürel bir olguya dönüşmektedir.

DOĞA VE İNSAN

Doğa, insana ve diğer bütün canlılara ev sahipliği yapan en önemli unsurdur.

Doğa

Doğa birçok canlının etkileşimi sonucunda ortaya çıkan, insanların ve diğer hayvanların da mensubu olduğu geniş bir üst kümeyi oluşturmaktadır. Bu bakımdan insanoğlunun öngördüğü gibi, insan doğanın dışında veya üstünde yer almamakta; kendi içinde uyumla çalışan bu sistemin bir parçası durumundadır. Ancak insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği simge ve işaretler kullanarak yarattığı soyut, zihinsel bir dünyaya sahip olmasıdır.

Su

Peyzajda farklı biçim ve formlarda olabilen su öğeleri gerekli düzenlemelerle toplum sağlığının iyileştirilmesi, bireyin kent yaşamında karşılaştığı güçlükler ve bunların sonucu oluşan stresin giderilmesi, psikolojik olarak tatminin sağlanması ve yabancılaşmanın önüne geçilmesi, su öğesinin ve yeşil alanların yerinde ve doğru planlanması ve tasarımıyla mümkün olabilmektedir.

Doğa bize aldırmadığından, doğanın ortasında kendimizi öyle rahat hissederiz ki.

Friedrich Nietzsche

Ağaç maziyi istikbale bağlar, size sabrı öğretir, beraber yaşamanın, birbirine faydalı olmanın zevkini verir.

Marcel Proust

Doğanın ve doğayı oluşturan canlıların varlığının insan açısından önemi tartışılmazdır. Bu bakımdan insanın hayatını devam ettirdiği bu yaşam alanına gereken önemi vermesi zorunludur.

Ekolojik anlamda peyzaj “birbiriyle etkileşim halindeki eko sistemler kümesinden oluşan ve bu özelliğini geniş alanlarda tekrarlayan, heterojen yapılı arazi demektir.